Opakowania w przemyśle spożywczym - jakie wybrać?

Opakowania w przemyśle spożywczym - jakie wybrać?

Jeżeli jesteś producentem żywności, z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne jest dobranie odpowiednich opakowań do Twoich towarów. Muszą one spełniać najwyższe standardy bezpieczeństwa, ale także być praktyczne i wygodne. Umowę z dostawcą podpiszesz zwykle na dłuższy okres, tak więc lepiej być pewnym wyboru i warunków współpracy przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Rodzaje opakowań

W pierwszej kolejności wybierz odpowiedni rodzaj opakowań. Mięsa czy sery muszą być pakowane hermetycznie. To gwarantuje ich świeżość, ale też bezpieczny transport. Do ich pakowania najlepiej nada się plastikowy pojemnik zabezpieczone folią. Materiały muszą być oznaczone odpowiednim certyfikatem, który pozwala na ich kontakt z jedzeniem. To gwarancja, że nie będą zachodziły reakcje chemiczne, które mogłyby być zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Jeżeli taką formę pakowania wybierzesz, musisz wyposażyć zakład w zgrzewarki do tacek, które umożliwią hermetyczne pakowanie.

Suche produkty mogą być przechowywane w foliowych woreczkach, ale coraz popularniejszą formą są paczki wykonane z papieru. Te są biodegradowalne, dlatego zalecane szczególnie teraz, gdy cały świat chce ograniczyć produkcję plastiku. Ten trafia na wysypiska, ale też do gleby i wód, czyniąc spustoszenia w ekosystemach.

Ekologiczne rozwiązania

W ostatnich latach wzrosła liczba dostępnych opakowań ekologicznych. Wielu producentów zaczęło wykorzystywać papier czy szkło jako alternatywę dla tworzyw sztucznych. Ten pierwszy przybiera czasem formę nieprzemakalnych worków lub kubków. Jest to kwestią sposobu obróbki. Często również plastikowe butelki zastępowane są szklanymi. To tworzywo łatwiej poddać recyklingowi.

Niektórzy producenci idą o krok dalej i wykorzystują materiały "z odzysku". Konsumenci znajdą na wielu produktach oznaczenia, że opakowanie wykonano z tworzywa z recyklingu. Wykorzystując nowe metody obróbki, można w ten sposób znacznie zminimalizować produkcję odpadów nienadających się do ponownego użycia. Warto podkreślić, że odpowiednio poddane recyklingowi papier, plastik czy szkło, nie stwarzają żadnego zagrożenia i są w pełni bezpieczne nawet w kontakcie z żywnością.

Jak się rozliczać?

Przemysł spożywczy nadal pod wieloma względami pozostaje tradycyjny. Większość transakcji odbywa się gotówkowo lub z wykorzystaniem systemu bankowego, w zależności od preferencji i wartości umowy. Wirtualne pieniądze mogą jednak być wykorzystywane przez bardziej nowoczesne przedsiębiorstwa. Warto wiedzieć, czym są te pieniądz. Różnią się one bowiem od kryptowaluty (połączone są z realnie posiadanym majątkiem), jednak laik może łatwo paść ofiarą oszustwa w tym zakresie. Zachowaj czujność i zawsze spisuj umowę z kontrahentem, by uniknąć kłopotów.