W czym przewozić jedzenie? Opakowania w gastronomii
Wiele lokali gastronomicznych posiada możliwość dowozu jedzenia do domu klienta. To między innymi sposób na zwiększenie liczby klientów. Bowiem nie każdy ma czas i możliwości, aby zjeść posiłek w restauracji. Aby móc świadczyć taką usługę, potrzebna jest jednak odpowiednia organizacja oraz zaplecze sprzętowe. Sprawdź, jak się przygotować!
Ciepły i świeży posiłek w domu klienta
Klient, który zamawia jedzenie z opcją dowozu, liczy na to, że dojedzie ono świeże i ciepłe. W przypadki większości dań, świetnie sprawdzą się zgrzewarki do tacek. Są to urządzenia, które pozwolą w łatwy i szybki sposób zamknąć pojemnik na żywność. Dzięki hermetycznemu zamknięciu, unikniemy wylania bądź wysypania się żywności podczas transportu, a dodatkowo zachowamy jego ciepło i świeżość. Sprawdzą się w przypadku pakowania posiłków obiadowych, zup, produktów mlecznych, a także owoców i warzyw. Dodatkowo, powinniśmy zadbać o odpowiednie pudełko, w którym schowamy pojemniki z jedzeniem, a następnie umieścimy na przykład w bagażniku samochodu. Warto pamiętać o tym, aby zwracać szczególną uwagę na wszelkie wytyczne sanepidu dotyczące transportu jedzenia.
Pizza na wynos
Najpopularniejszym posiłkiem zamawianym z dowozem do domu jest oczywiście pizza. Wiele pizzerii funkcjonuje jedynie z możliwością dostawy do domu, nie posiadając lokalu stacjonarnego, w którym klienci mogliby zjeść pizzę na miejscu. Idealna pizza musi być ciepła, dlatego właściciele zobowiązani są do zaopatrzenia się w odpowiednie pojemniki do jej transportowania. Najlepszym i najpopularniejszym rozwiązaniem są opakowania kartonowe. Łódź i okolice to miejsca, gdzie z pewnością znajdziemy firmę, w której zakupimy specjalne opakowania do transportu pizzy. Dodatkowo, dostawca powinien być wyposażony w torbę termiczną, która umożliwi dowiezienie pizzy gorącej i w idealnym stanie, bez względu na warunki pogodowe.
Ekologiczne rozwiązanie
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stara się żyć w sposób bardziej ekologiczny. Świadomość ludzi na temat zużycia plastiku zwiększa się z dnia na dzień. Właściciele restauracji również starają się nie przyczyniać się do zaśmiecania środowiska, zwłaszcza, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, w czym dostarczane jest jedzenie. W tym celu coraz chętniej korzystają z ekologicznych pojemników do przechowywania żywności. Korzystają zatem z papierowych pudełek, papierowych słomek czy opakowań bambusowych. Możliwości jest wiele, a opakowania biodegradowalne są coraz częściej stosowane w gastronomii.
Odpowiednie pojemniki do przechowywania i transportu żywności sprawią, że jedzenie zawsze będzie świeże i gorące. Z pewnością przełoży się to na dużą liczbę zadowolonych klientów.